Zamenis longissimus (Eskülap Yılanı)

Zamenis longissimus (Eskülap Yılanı)

Zamenis longissimus (Eskülap Yılanı) juvenili

Zamenis longissimus

(Eskülap Yılanı)

Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Reptilia (Sürüngenler)
Takım: Squamata (Pullular)
Alt Takım: Serpentes (Yılanlar)
Familya: Colubridae (Kırbaç Yılanları)
Cins: Zamenis
Tür: longissimus
TÜRKİYE KAYDI: VAR

      Zamenis longissimus (Eskülap Yılanı) olarak bilinen bu tür "Colubridae" (Kırbaç Yılanları) familyasına dahil "ZEHİRSİZ" türlerden biridir. Coluber longissimus, Coluber aesculapi, Natrix longissima, Elaphis aesculapii, Elaphe longissima, Zamenis longissimus, Coluber sellmani gibi sinonim tanımlarla da karşımıza çıkar.
     Bu tür ülkemizde ağırlıklı olarak kuzey kıyı şeridimiz, Karadeniz kıyı şeridi, Marmara, Trakya bölgelerimizde yaşam sürmektedir. Bu türün vücut boyu ortalama 130-200 cm aralığında olup istisnai olarak daha büyüklerine de rastlanabilir. Göz bebekleri yuvarlak olan Eskülap yılanının vücudunu kaplayan pullar karinasız (çıkıntısız) düz yapıdadır. Sırt tarafı sarımtırak gri ya da siyaha çalar renkte kahverengi tonlarında olup, üzerinde siyah lekeler taşır. Başın arka yanlarında (çene arkası/boyun bölgesi) pembeye çalar renk tonu gözlenir. Ventral kısım (karın altı bölgesi) sarımsı veya koyu sarı renkte olup, lekesizdir.
Eskülap yılanı Tıp biliminin sembolü olan kanatlı asaya sarılı iki yılan sembolündeki, eczacılık sembolü olan ayaklı kaseye sarılı yılan logolarındaki ve aynı zamanda      Yunan mitolojisinde yer alan tıp ilahı Aesklepios’un elindeki yılandır. Aynı zamanda Romalılar döneminde eskülap tapınaklarında beslenmiş ve o dönemlerde kutsal hayvan olarak kabul edilmiştir.
     Bu tür habitat olarak genellikle seyrek bitkili taşlık/kayalık alanlar, çayırlar, vadi yamaçları, orman içleri veya açıklıkları, çalılıklar ve hatta bağ ve bahçeleri tercih edebilir. Eskülap yılanı çok atletik bir tür olup, tırmanıcı özelliktedir. Genellikle ağaçlar ve çalılar üzerinde görebilirsiniz. Mayıs-Haziran ayları çiftleşme dönemi olup, Temmuz ayında dişiler 5-10 arası yumurta bırakabilir. Bu tür ortalama 2000 metre rakıma kadar görülebilmektedir. Beslenme alışkanlığı genelde başta küçük memeli türleri olmak üzere küçük kemirgenler, küçük kuşlar, kertenkeleler gibi küçük canlılar üzerinde yoğunlaşır. Juvenil evrede (yavruluk dönemi) eklem bacaklıları besin listelerinin en üst sıralarında tutarlar.
     Çok uysal karakterde ve insana çabuk alışabilen bir türdür. Isırması neredeyse imkânsız türlerden bir tanesidir. Fakat kendisini ciddi tehdit altında hisseder veya çok sıkıştırılırsa nadiren de olsa ısırır. Zehirsiz olmasından dolayı insan için hayati risk oluşturmaz.

Küresel Yayılım: Türkiye, Arnavutluk, Avusturya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Makedonya, eski Yugoslav Cumhuriyeti, Moldova, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsviçre, Ukrayna bölgelerinden tür kaydı bulunmaktadır. (Danimarka'da önceleri yaşam süren türün, günümüzde uzun zamandır rastlanmamasından dolayı Danimarka topraklarında soyunun tükendiği düşünülmektedir.).