Zamenis hohenackeri (Kafkas Yılanı)

Zamenis hohenackeri (Kafkas Yılanı)

Zamenis hohenackeri (Kafkas Yılanı) juvenili

Zamenis hohenackeri

(Kafkas Yılanı)

Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Reptilia (Sürüngenler)
Takım: Squamata (Pullular)
Alt Takım: Serpentes (Yılanlar)
Familya: Colubridae (Kırbaç Yılanları)
Cins: Zamenis
Tür: hohenackeri
TÜRKİYE KAYDI: VAR

     Zamenis hohenackeri (Kafkas Yılanı) olarak bilinen bu tür "Colubridae" (Kırbaç Yılanları) familyasına dahil "ZEHİRSİZ" türlerden biridir. Coluber hohenackeri, Elaphe hohenackeri, Coluber tauricus, Elaphe hohenackeri taurica, Zamenis hohenackeri tauricus gibi sinonim tanımlarla da karşımıza çıkar.
     Bu tür ülkemizde ağırlıklı olarak Ege, Doğu Akdeniz, Doğu Karadeniz, Orta Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneybatı Anadolu bölgelerimizde yaşam sürmektedir. Bu türün vücut boyu ortalama 80-90 cm aralığında olup çok istisnai olarak daha büyüklerine de rastlanabilir. Göz bebekleri yuvarlak olan Kafkas yılanının vücudunu kaplayan pullar karinasız (çıkıntısız) düz yapıdadır. Sırt tarafı grimsi ya da sarımsı kahverengi tonlarında olup, sırt zemininde iki sıra halinde yuvarlağımsı koyu kahverengi veya koyu gri-siyah tonlarda lekeler bulunur. Sırt lekeleri boyun merkezinden hizalanarak, ortalama bir pul genişliğinde beyazımsı bir çizginin iki yanında dizili şekildedir. Başın yanlarında bariz şekilde koyu renkli şerit bulunup, gövde yanlarında lekeler vardır. Ventral kısım (karın altı bölgesi) gri-siyah (siyaha yakın renkte) renkte olup, kırmızı veya turuncu tonlarında lekelidir. Bu tür Zamenis situla (Ev Yılanı) türü ile çok karıştırılabilen türlerden olup, bariz bir özelliği ile bu durum ortadan kaldırılabilir. Zamenis situla (Ev Yılanı) türünün iki gözü arasında (baş üzerinde) uçları arkaya bakacak şekilde, hilal ay şeklinde siyah (veya koyu renkli) bant bulunurken, bu türde (Zamenis hohenackeri) bu leke bulunmaz.
     Bu tür habitat olarak genellikle açık arazi, ormanlık alanlar, taşlık/kayalık alanlar, orman açıklıkları, tarlalar, bağ/bahçeleri tercih eder. Türün dişileri bir seferde 3-7 arası yumurta bırakabilir. Bu tür ortalama 3000 metre rakıma kadar görülebilmektedir. Beslenme alışkanlığı genelde başta küçük memeli türleri, küçük kemirgenler olmak üzere küçük kuşlar, kertenkeleler gibi küçük canlılar üzerinde yoğunlaşır.
     Çok uysal karakterde olan bu tür kolay kolay ısırmaz. Isırması neredeyse imkansız türlerden bir tanesi olup kendisini ciddi tehdit altında hisseder veya çok sıkıştırılırsa nadiren de olsa ısırır. Zehirsiz olmasından dolayı insan için hayati risk oluşturmaz.

Küresel Yayılım: Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, İran, Irak, İsrail, Lübnan, Rusya, Suriye bölgelerinden tür kaydı bulunmaktadır.