Xerotyphlops vermicularis (Kör Yılan)

Xerotyphlops vermicularis (Kör Yılan)

Xerotyphlops vermicularis

(Kör Yılan)

Şube:  Chordata (Kordalılar)
Sınıf:   Reptilia (Sürüngenler)
Takım:  Squamata (Pullular)
Alt Takım:  Serpentes (Yılanlar)
Familya:  Typhlopidae (Kör Yılanlar)
Cins:  Xerotyphlops
Tür:  vermicularis
TÜRKİYE KAYDI:  VAR

     Xerotyphlops vermicularis (Kör Yılan) olarak bilinen bu tür "Typhlopidae" (Kör Yılanlar) familyasına dahil "ZEHİRSİZ" türlerden biridir. Bu tür Anguis lumbricalis, Typhlops vermicularis, Typhlops flavescens, Argyrophis vermicularis, Typhlops syriacus, Typhlops vermicalis, Typhlops persicus, Typhlops lumbricalis sinonim tanımlarıyla da karşımıza çıkar.
      Bu tür ülkemizde Trakya, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde uygun biyotop bulduğu bölgelerde yayılmıştır. Bu türün vücut boyu ortalama 35 cm aralığında olup çok istisnai olarak birkaç cm daha büyüklerine de rastlanabilir. Gözleri baş plakları altında siyah nokta olarak körelmiş olan bu türün vücudu kiremit dizisi şeklinde vücut boyunca hem üst hem de alt tarafı kapatır şekilde keratin yapıda balık pulu benzeri sikloid pullarla örtülüdür. Kuyruk boyu kendi kalınlığına eşit olup, kuyruk bitiminde bir diken bulunur. Ele alındığında bu dikeni batırmaya çalışır. Ayrıca bu türün vücudunu kaplayan pulların arka uçlarında koyu renkli birer nokta şeklinde leke bulunur. Sırt tarafı sarımsı kahverengi veya pembemsi kahverengi tonlarda olup lekesizdir. Ventral kısım (karın altı bölgesi) sarımsı/krem veya pembe renk tonlarındadır. Bu tür solucan görünümünde bir yılan türüdür.
     Bu tür habitat olarak genellikle az bitkili araziler, taşlıklar gibi biyotopları tercih eder. Taş altlarında ve nemli toprakların içinde yaşar. Aktivasyon zamanı Mart ayından itibaren Ekim ayına kadarki dönemdir. Bu tür ortalama 1600 metre rakıma kadar görülebilmektedir. Beslenme alışkanlığı genelde avlayabildiği küçük böcek, termitler, karıncalar, larva benzeri canlılar üzerinde yoğunlaşır. Toprak altında tüneller kazarak böcek vb. avlar arar. Bundan dolayı karınca, termit ve böcek yuvarlarında sıklıkla rastlanabilir. Tür ovipar (yumurtayla çoğalan) olup, türün dişisi bir seferde 4-8 kadar yumurta bırakabilir.
     Boyutları ve ağız yapısı gereği insanı ısırması gibi bir durum söz konusu değildir. Zehirsiz bir tür olduğu için insan hayatı açısında tehlikeli değildir.

Küresel Yayılım: Türkiye, Arnavutluk, Karadağ, Kosova, Sırbistan, Makedonya, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Rusya, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Suriye, İsrail, Lübnan, Ürdün, Irak, İran, Güney Türkmenistan, Tacikistak, Kazakistan, Özbekistan, Afganistan bölgelerinden tür kaydı bulunmaktadır.