Pseudocyclophis persicus (İran Yılanı)

Pseudocyclophis persicus (İran Yılanı)

Pseudocyclophis persicus

(İran Yılanı)

Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Reptilia (Sürüngenler)
Takım: Squamata (Pullular)
Alt Takım: Serpentes (Yılanlar)
Familya: Colubridae (Kırbaç Yılanları)
Cins: Pseudocyclophis
Tür: persicus
TÜRKİYE KAYDI: VAR

     Pseudocyclophis persicus (İran Yılanı) olarak bilinen bu tür "Colubridae" (Kırbaç Yılanları) familyasına dahil "ZEHİRSİZ" türlerden biridir. Bu tür Cyclophis persicus, Pseudocyclophis walteri, Pseudocyclophis persicus, Pseudocyclophis walteri, Contia persica, Contia angusticeps, Contia persica var. nigrofasciata, Contia walteri, Contia mcmahoni, Contia zebrina, Eirenis persicus, Eirenis persica, Contia persica walteri, Eirenis mcmahoni, Eirenis persicus walteri, Eirenis persicus nigrofasciatus, Eirenis (Pseudocyclophis) walteri, Eirenis (Pseudocyclophis) angusticeps, Eirenis (Pseudocyclophis) nigrofasciatus, Eirenis (Pseudocyclophis) mcmahoni sinonim tanımlarıyla da karşımıza çıkar.
      Bu tür ülkemizde Güneydoğu Anadolu bölgemizde uygun biyotop bulduğu yerlerde yayılmıştır. Bu türün vücut boyu ortalama 40 cm aralığında olup çok istisnai olarak birkaç cm daha büyüklerine de rastlanabilir. Göz bebekleri yuvarlak olan bu türün vücudunu kaplayan pullar karinasız (çıkıntısız) yapıdadır. Sırt tarafı sarımsı kahverengi tonlarda olup lekesizdir.(Ülkemizde henüz rastlanmamışsa da, özellikle Pakistan ve İran’da enseden itibaren kuyruğa kadar enine siyah şerit sıralı, zebra gibi desenli bireylere rastlanabilmektedir.). Ense bandı boyun altına kadar uzanır, aynı zamanda bu ense bandı baş üstünde bulunan siyah leke ile bitişik olabilirken, zemin rengindeki ince bir çizgi ile ayrılabilir. Ventral kısım (karın altı bölgesi) sarımsı beyaz renk tonlarında olup lekesizdir.
     Bu tür habitat olarak genellikle az bitkili taşlık bölgeler, kayalıklar, vadi yamaçları, taşlık yamaçlar, açık yamaçlar, makilikler, tarlalar, bağlar, bahçeler, çalılıklar gibi biyotopları tercih eder. Taş altlarında gizlenir. Aktivasyon zamanı Mart ayından itibaren Ekim ayına kadarki dönemdir. Bu tür ortalama 400-1500 metre rakıma kadar görülebilmektedir. Beslenme alışkanlığı genelde avlayabildiği küçük böcek, örümcek türleri, solucan ve benzeri canlılar üzerinde yoğunlaşır. Tür ovipar (yumurtayla çoğalan) olup, türün dişisi bir defada 3-5 kadar yumurta bırakabilir.
      Uysal karakterli bu türün ısırdığı neredeyse hiç görülmemiş olup, sürekli nazik hareketler sergiler. Aşırı şekilde sıkıştırılmadığı veya kendini ciddi tehdit/tehlike altında hissetmediği sürece ısırmaz. Zehirsiz bir tür olduğu için insan hayatı açısında tehlikeli değildir.

Küresel Yayılım: Türkiye, İran, Pakistan bölgelerinden tür kayıtları bulunmaktadır.