Platyceps ventromaculatus (Benekli Yılan)

Platyceps ventromaculatus (Benekli Yılan)

Platyceps ventromaculatus

(Benekli Yılan)

Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Reptilia (Sürüngenler)
Takım: Squamata (Pullular)
Alt Takım: Serpentes (Yılanlar)
Familya: Colubridae (Kırbaç Yılanları)
Cins: Platyceps
Tür: ventromaculatus
TÜRKİYE KAYDI: VAR

     Platyceps ventromaculatus (Benekli Yılan) olarak bilinen bu tür "Colubridae" (Kırbaç Yılanları) familyasına dahil "YARI ZEHİRLİ" türlerden biridir. (Yarı zehirli tür olarak değerlendirilmesinin sebebi; yarı zehirli yılanların zehir dişleri zehirli yılanlarda olduğu gibi üst çenenin en önünde yer almayıp, üst çenenin en arkasında yer almasından kaynaklıdır. Aynı zamanda yarı zehirli olarak değerlendirilen yılanların zehirleri insanlar ve büyük memeliler üzerinde etkili olmayıp, bu tür yılanların avları, yani küçük kemirgenler, kertenkeleler, küçük memeliler, kuşlar vb. canlılar üzerinde etkilidir.)

Not: Ülkemizde bu tür dışında Hemorrhois ravergieri (Kocabaş Yılanı), Natrix tessellata (Damalı Su Yılanı), Telescopus nigriceps (Siyah Başlı Kedi Gözlü Yılan), Spalerosophis diadema (Urfa Yılanı), Malpolon insignitus (Çukurbaşlı Yılan), Platyceps najadum (Ok Yılanı, İnce Yılan), Platyceps collaris (Toros Yılanı, Toros İnce Yılanı, Toros Ok Yılanı), Hemorrhois nummifer (Sikkeli Yılan), Telescopus fallax (Kedi Gözlü Yılan) türleri de yarı zehirli türlerden olup, zehirleri sadece küçük canlılar üzerinde etkilidir. Yani ülkemizde kayıt altına alınmış 10 yarı zehirli tür yaşamaktadır.

     Bu tür ülkemizde Güneydoğu Anadolu bölgemizde Şanlıurfa ilimizin Suriye sınırı bölgesinde yayılım göstererek yaşam sürmektedir. Bu türün vücut boyu ortalama 100 cm aralığında olup çok istisnai olarak daha büyüklerine de rastlanabilir. Göz bebekleri yuvarlak olan bu türün vücudunu kaplayan pullar karinasız (çıkıntısız) yapıdadır. Sırt tarafı beyazımsı gri tonlarında olup, sırtta zemin rengi üzerinde sırtın merkezinde dizili şekilde bir sıra yuvarlağımsı siyah lekeler taşır. Sırttaki bu lekeler kuyruğa doğru giderek küçülür ve kuyruğa doğru nokta halini alıp kaybolur. Aynı zamanda vücudun her iki yanında da sırttakilere göre çok daha küçük, sırttaki lekelerin aralarına ortalama olarak gelecek şekilde küçük siyah lekeler bulunur. Bunlar yine kuyruğa doğru küçülerek kaybolur. Ventral kısım (karın altı bölgesi) beyazımsı, sarımsı tonlarda veya krem rengi tonlarda olabilirken , karnın ana rengi üzerinde koyu siyahımsı lekeler ve noktalar bulunur.
     Bu tür habitat olarak genellikle bitki örtüsü seyrek ve az olan step bölgeleri ve çöl gibi biyotopları tercih eder. Çalılara tırmanabilen bu tür aynı zamanda yaşantı bölgelerinde evlerin yakınlarında da görülebilir. Yumurtayla çoğalan bu türün yılda kaç yumurta bırakabildiği ve üreme süreci ile ilgili çok fazla detay akademik kayıtlarda mevcut değildir.. Bu tür ortalama 1000 metre rakıma kadar görülebilmektedir. Beslenme alışkanlığı genelde en çok kertenkele türleri olmak üzere, küçük kemirgenler üzerinde yoğunlaşır. Alacakaranlık zamanında veya geceleri aktif olan bir türdür.
     Ürkek türlerimizden olan bu tür hızlı hareket eden bir yılandır. Aşırı şekilde sıkıştırılmadığı veya kendini ciddi tehdit/tehlike altında hissetmediği sürece ısırmaz. Fakat sıkıştırıldığı zaman çok hızlı şekilde ısırabilen ve karşısındakini korkutma amaçlı seri agresif tavırlar sergileyebilen bir türdür. Yarı zehirli tür olmasından ve zehrinin insan üzerinde ölümcül potansiyelde etkili olmamasından dolayı hayati risk oluşturmaz. Zehir dişlerinin çene kemiğinin en arkasında yer almasından ve ağız yapısının küçük olmasından kaynaklı olarak ısırıkları genellikle ön dişlerin teması ile gerçekleşir. Parmak gibi uzuvlar zehir dişlerine ulaşacak şekilde ağzına girmediği sürece zehir enjeksiyonu gerçekleşmez.

Küresel Yayılım: Türkiye, Pakistan, Afganistan, Hindistan, Özbekistan, Irak, İran, Ürdün, Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan, İsrail bölgelerinden tür kaydı bulunmaktadır.