Natrix natrix (Yarı Sucul Yılan)

Natrix natrix (Yarı Sucul Yılan, Küpeli Yılan)

Natrix natrix (Yarı Sucul Yılan, Küpeli Yılan) juvenili

Natrix natrix

(Yarı Sucul Yılan, Küpeli Yılan)

Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Reptilia (Sürüngenler)
Takım: Squamata (Pullular)
Alt Takım: Serpentes (Yılanlar)
Familya: Colubridae (Kırbaç Yılanları)
Cins: Natrix
Tür: natrix
TÜRKİYE KAYDI: VAR

     Natrix natrix (Yarı Sucul Yılan, Küpeli Yılan) olarak bilinen bu tür "Colubridae" (Kırbaç Yılanları) familyasına dahil "ZEHİRSİZ" türlerden biridir.
      Bu tür aynı zamanda Coluber natrix, Natrix vulgaris, Tropidonotus natrix, Coluber scutatus, Coluber persa gibi sinonim tanımlarla da karşımıza çıkar.
     Bu tür ülkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesi hariç neredeyse tüm bölgelerinde yaşam sürmektedir. Bu türün vücut boyu ortalama 150 cm olup çok nadiren daha büyüklerine de rastlanabilir. Göz bebekleri yuvarlak olan bu yılanının vücudunu kaplayan pullar karinalı (çıkıntılı) yapıdadır. Sırt tarafı gri, koyu kahverengi veya nadiren tamamen siyahtır. Çok ender olarak albino (renksiz) bireylere de rastlanabilir. Bu türde sırt bölgesinde, sırt boyunca her iki yanda da açık renkli çizgi mevcut olup bu çizgi bazı bireylerde belirgin olmayabilir. Bu çizgilerin aralarında siyah lekeler bulunur. Başın her iki yanında (boyun ense kısmında) sarı veya koru sarı/turuncu renklerde hilal ay şeklinde lekeler çoğunlukla bariz şekilde kendini gösterirken nadiren bazı türlerde belirgin değildir. Bu renkli hilal ay şeklindeki lekelerden dolayı “Küpeli Yılan” ismi ile de tanınmaktadır. Türün gövde yanlarında da birer sıra siyah leke dizisi bulunur. Ventral kısım (karın altı bölgesi) sarımsı beyaz, kirli beyaz tonda olup, seyrek ya da sık siyah lekelidir.
     Bu tür habitat olarak genellikle sulak arazileri tercih edip, büyüklü küçüklü su kaynaklarının yakınlarını tercih eder. Suya en çok avlanmak için girerler. Bunun dışında karada yaşam süren bir tür olup, sadece avlanmak için suya girdiği için “yarı sucul” olarak değerlendirilmektedir. Bu tür ayrıca bahçe aralarında ve hatta bazen kırsaldaki yer evlerinde dahi görülebilir. Dişiler 6-13 arası yumurta bırakabilir. Bu tür ortalama 2400 metre rakıma kadar görülebilmektedir. Beslenme alışkanlığı genelde su canlılarından başta kurbağalar, tatlı su balıkları olmak üzere bazen küçük kemirgenler, küçük memeliler gibi küçük canlılar üzerinde yoğunlaşır. Bu tür kendisini ciddi tehdit altında hisseder veya çok sıkıştırılırsa nadiren de olsa ısırır. Zehirsiz olmasından dolayı insan için hayati risk oluşturmaz.
     Fakat sıkıştırıldığında veya kendisini tehdit altında hissettiğinde öncelikle vücudunu zemin üzerinde ters çevirerek (karın bölgesi yukarı bakacak şekilde), çok pis kokulu bir gaz salgılayıp, ağzını açarak ölü taklidi yapar. Bu, Natrix natrix türünün en bariz karakteristik özelliklerinden birisidir. Dere ve göl kenarı gibi büyüklü küçüklü su kaynaklarının yakınlarında uygun çukurlarda ve deliklerde toplu halde kış uykusuna yatarlar.

Küresel Yayılım: Türkiye, Arnavutluk, Cezayir, Ermenistan, Azerbaycan, Avusturya, Belçika, Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa (Korsika), Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İran, Suriye, İtalya, Kazakistan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Makedonya, eski Yugoslav Cumhuriyeti, Moldova, Moğolistan, Karadağ, Fas, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, İngiltere bölgelerinden tür kaydı bulunmaktadır.