Natrix megalocephala (Hemşin Yılanı)

Natrix megalocephala (Hemşin Yılanı)

Natrix megalocephala

(Hemşin Yılanı)

Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Reptilia (Sürüngenler)
Takım: Squamata (Pullular)
Alt Takım: Serpentes (Yılanlar)
Familya: Colubridae (Kırbaç Yılanları)
Cins: Natrix
Tür: megalocephala
TÜRKİYE KAYDI: VAR

     Natrix megalocephala (Hemşin Yılanı) olarak bilinen bu tür "Colubridae" (Kırbaç Yılanları) familyasına dahil "ZEHİRSİZ" türlerden biridir.
      Bu tür ilk kez Orlov & Tuniyev (1986) tarafından Gürcistan, Rusya ve Azerbaycan’ın batısını kapsayan Kafkaslar bölgesinde yani Batı Transkafkasya’da tanımlanmış bir türdür. Bu tür genellikle Natrix natrix (Yarı Sucul Küpeli Yılan) türü ile karıştırılsa veya N. natrix türünün siyah-beyaz renk tonları taşıyan türü gibi düşünülse de Natrix megalocephala olarak farklı bir türdür. Natrix megalocephala türü Natrix natrix türüne göre bariz daha geniş bir kafa yapısına sahiptir. Bu sebepten dolayı “megalocephala” türü olarak tanımlanmıştır. Aynı zamanda N. megalocephala türünün daha büyük alın (frontal) ve şakak (temporal) plaklara sahip olmasının yanında, baş plaklarının arasındaki birleşme hatlarının (sütur) daha geniş olması ile Natrix natrix türünden ayırt edilebilmektedir.
      Bu tür ülkemizin Batı, Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yaşam sürmektedir. Nadir rastlanan türlerden bir tanesidir. Bu türün vücut boyu ortalama 80-120 cm olup çok nadiren daha büyüklerine de rastlanabilir. Göz bebekleri yuvarlak olan bu yılanının vücudunu kaplayan pullar karinasızı (çıkıntısız) yapıdadır. Baş bariz şekilde büyük ve kaba yapılı görünümde olup, boyun başa göre bariz şekilde ince yapılıdır. Sırt tarafı, gövde yanları ve başın üstü siyah renkte olup, alt ve üst dudak pulları beyaz veya çok uçuk sarımsı beyaz tonlardadır. Aynı zamanda boyun bölgesinde Natrix natrix türünde sarımsı renk tonlarında olan küpe şeklinde olan lekeler beyaz tonlardadır. Ventral kısım (karın altı bölgesi) grimsi siyah, ilk ön yarıda ağırlıkta beyaz olmakla birlikte açık tonda lekeli, arka yarıda ise ventral kısım ve kuyruk altı tamamen siyah renktedir.
      Bu tür habitat olarak genellikle seyrek orman alanlarını, çayırları, orman kenarlarını ve büyüklü küçüklü akarsu veya durgun su kaynaklarının yakınlarını tercih eder. Suya en çok avlanmak için girerler. Bunun dışında karada yaşam süren bir tür olup, sadece avlanmak için suya girer. İyi bir yüzücü olup suda gizlenebilir. Bu tür ayrıca tarla kenarlarında ve çay bahçelerinde de görülebilir. Gündüzleri aktif olan bu tür çok sıcak zamanlarda sabah ve akşam saatlerinde aktif olup geriye kalan zaman dilimini gizlenerek geçirmeyi tercih eder. Dişiler 15 kadar iri yumurta bırakabilir. Bu tür ortalama 1500 metre rakıma kadar görülebilmektedir. Beslenme alışkanlığı genelde su canlılarından başta kuyruklu/kuyruksuz kurbağalar, tatlı su balıkları ve genel anlamda su canlıları üzerinde yoğunlaşır. Çok nadir rastlanabilen bir tür olmasının yanında gayet ürkek ve ısırmayan bir türdür. Zehirsiz olmasından dolayı insan için hayati risk oluşturmaz.

Küresel Yayılım: Kafkasya bölgesinin endemik bu türün Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, Rusya bölgelerinden kayıtları bulunmaktadır. Türkiye de bu tür ağırlıklı olarak Doğu Karadeniz (Rize/Hemşin, Artvin) bölgelerinden bilinmekle birlikte Orta Karadeniz bölgesinde de görülebilmektedir. Doğada nadir rastlanabilen türler arasındadır.