Muhtarophis barani (Amanos Yılanı)

Muhtarophis barani (Amanos Yılanı)

Muhtarophis barani

(Amanos Yılanı)

Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Reptilia (Sürüngenler)
Takım: Squamata (Pullular)
Alt Takım: Serpentes (Yılanlar)
Familya: Colubridae (Kırbaç Yılanları)
Cins: Muhtarophis
Tür: barani
TÜRKİYE KAYDI: VAR

     Muhtarophis barani (Amanos Yılanı) olarak bilinen bu tür "Colubridae" (Kırbaç Yılanları) familyasına dahil "ZEHİRSİZ" türlerden biridir. Bu tür Rhynchocalamus barani sinonim tanımıyla da karşımıza çıkar.
     Bu tür ülkemizde endemik türlerimizden birisi olup, Hatay il sınırlarında uygun biyotop bulduğu iki lokalitede yayıldığı bilinmektedir. Bu tür ismini de yaşam alanı olan “Amanos Dağları”ndan almaktadır. Bu türün vücut boyu ortalama 40 cm aralığında olup çok istisnai olarak birkaç cm daha büyüklerine de rastlanabilir. Göz bebekleri yuvarlak olan bu türün vücudunu kaplayan pullar karinasız (çıkıntısız) yapıdadır. Sırt tarafı kırmızımsı veya turuncumsu kahverengi tonlarında olup, lekesizdir. Baş arkasında boyun altına doğru iki yandan devam eden siyah ense bandı ve her iki gözden başlayıp, gözleri kapsayan ve boyun altına inen birer dar siyah bir çizgi bulunur. Karakteristik özelliklerinden birisi olarak, tür göz çukuru ile temas eden tek supralabial (dudak üstü) plak taşır. Ventral kısım (karın altı bölgesi) pembemsi veya açık sarımsı tonlarda olup lekesizdir.
     Bu tür habitat olarak genellikle orman açıklıkları, su kenarları, taşlıklar gibi biyotopları tercih eder. Taş altlarında gizlenir. Bu tür ortalama 400-1300 metre rakıma kadar görülebilmektedir. Beslenme alışkanlığı genelde avlayabildiği küçük böcek, örümcek türleri, solucan ve benzeri canlılar üzerinde yoğunlaşır. Türün biyolojisi hakkında çok fazla bilgi kaydı yoktur.
     Çok uysal bir tür olup ısırma eğilimi göstermeyen bir türdür. Çok aşırı şekilde sıkıştırılırsa veya kendini ciddi tehdit/tehlike altında hissederse, çok nadiren de olsa sadece kendisini koruma amaçlı ısırabilir. Zehirsiz bir tür olduğu için insan hayatı açısında tehlikeli değildir.

Küresel Yayılım: Türkiye'de Hatay ili çevresi Amanos Dağları çevresindeki uygun biyotoplardan kaydı olan endemik bu türün Türkiye kayıtları dışında, dünyanın başka herhangi bir bölgesinden oluşturulmuş kaydı henüz bulunmamaktadır.