Hemorrhois ravergieri (Kocabaş Yılan)

Hemorrhois ravergieri (Kocabaş Yılan)

Hemorrhois ravergieri (Kocabaş Yılan) juvenili

Hemorrhois ravergieri

(Kocabaş Yılan)

Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Reptilia (Sürüngenler)
Takım: Squamata (Pullular)
Alt Takım: Serpentes (Yılanlar)
Familya: Colubridae (Kırbaç Yılanları)
Cins: Hemorrhois
Tür: ravergieri
TÜRKİYE KAYDI: VAR

     Hemorrhois ravergieri (Kocabaş Yılan) olarak bilinen bu tür "Colubridae" (Kırbaç Yılanları) familyasına dahil "YARI ZEHİRLİ" türlerden biridir.

Not: Ülkemizde bu tür dışında Hemorrhois nummifer (Sikkeli Yılan), Natrix tessellata (Damalı Su Yılanı), Telescopus nigriceps (Siyah Başlı Kedi Gözlü Yılan), Spalerosophis diadema (Urfa Yılanı), Malpolon insignitus (Çukurbaşlı Yılan), Platyceps najadum (Ok Yılanı, İnce Yılan), Platyceps collaris (Toros Yılanı, Toros İnce Yılanı, Toros Ok Yılanı), Platyceps ventromaculatus (Benekli Yılan, Benekli İnce Yılan), Telescopus fallax (Kedi Gözlü Yılan) türleri de yarı zehirli türlerden olup, zehirleri sadece küçük canlılar üzerinde etkilidir. Yani ülkemizde kayıt altına alınmış 10 yarı zehirli tür yaşamaktadır.

Coluber ravergieri, Zamenis caudælineatus, Periops caudælineatus, Zamenis ravergieri, Elaphe caudaelineata, Hemorrhoi ravergieri gibi sinonim tanımlarla da karşımıza çıkar.
     Bu tür ülkemizde ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizin doğu kısımlarında yaşam sürmektedir. Bu türün vücut boyu ortalama 130-150 cm aralığında olup nadiren daha büyüklerine de rastlanabilir. Bu tür, vücuda bariz belirgin dar bir boyun ile bağlanan bariz iri bir kafa yapısıyla ana karakteristiğini belli eder. “Kocabaş” ismini de buradan almaktadır. Göz bebekleri yuvarlak olan Kocabaş yılanının vücudunu kaplayan pullar karinalı (çıkıntılı) yapıdadır. Sırt tarafı sarımtırak kahverengi-gri olup koyu lekeler taşır. Bu koyu sırt lekeleri sırtta kısmen birleşerek zikzak şekilli bant görünümü oluşturur. Sırttaki lekeler tam anlamıyla yuvarlak olmayıp, lekeler net dış hatlara sahip olmayıp, buğuludur. Bu özelliği ile Hemorrhois nummifer (Sikkeli Yılan) türü ile çokça karıştırılan bu tür rahatça ayırt edilebilir. Başın üst ve yan taraflarında koyu lekeler taşıyan tür, gövde yanlarında tek sıra leke taşır. Gövde yanlarındaki bu lekeler, vücut kuyruğa doğru inceldiği için incelerek birleşip çizgi halini alır. Ventral kısım (karın altı bölgesi) sarımsı beyaz renkte olup, siyahımsı koyu beneklidir.
     Bu tür habitat olarak genellikle seyrek bitkili dağlık bölgeleri tercih eder. Türün dişisi bir seferde ortalama 5-10 kadar yumurta bırakabilir. Bu tür ortalama 2400 metre rakıma kadar görülebilmektedir. Beslenme alışkanlığı genelde başta keler türleri olmak üzere küçük kemirgenler, küçük kuşlar, kertenkeleler gibi küçük canlılar üzerinde yoğunlaşır.
     Sıkıştırılmadığı ve kendini tehdit altında hissetmediği sürece ısırmaz. Fakat kendini tehdit altında hisseder veya sıkıştırılırsa çok hızlı şekilde ısıran, hızlı ve seri hareketli, agresif ve ısırıcı bir türdür. Yarı zehirli olan bu türün zehri sadece küçük canlıları etkileyip (küçük kemirgenler gibi avlarını) insan üzerinde etkili olmadığı için hayati risk oluşturmaz.

Küresel Yayılım: Türkiye, Kafkasya, Kazakistan, Yunanistan, Irak, İran, Ürdün, Suriye, İsrail, Moğolistan, Çin, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Pakistan bölgelerinden tür kaydı bulunmaktadır.