Hemorrhois nummifer (Sikkeli Yılan)

Hemorrhois nummifer (Sikkeli Yılan)

Hemorrhois nummifer (Sikkeli Yılan) juvenili

Hemorrhois nummifer

(Sikkeli Yılan)

Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Reptilia (Sürüngenler)
Takım: Squamata (Pullular)
Alt Takım: Serpentes (Yılanlar)
Familya: Colubridae (Kırbaç Yılanları)
Cins: Hemorrhois
Tür: nummifer
TÜRKİYE KAYDI: VAR

     Hemorrhois nummifer (Sikkeli Yılan) olarak bilinen bu tür "Colubridae" (Kırbaç Yılanları) familyasına dahil "YARI ZEHİRLİ" türlerden biridir. (Yarı zehirli tür olarak değerlendirilmesinin sebebi; yarı zehirli yılanların zehir dişleri zehirli yılanlarda olduğu gibi üst çenenin en önünde yer almayıp, üst çenenin en arkasında yer almasından kaynaklıdır. Aynı zamanda yarı zehirli olarak değerlendirilen yılanların zehirleri insanlar ve büyük memeliler üzerinde etkili olmayıp, bu tür yılanların avları, yani küçük kemirgenler, kertenkeleler, küçük memeliler, kuşlar vb. canlılar üzerinde etkilidir.)

Not: Ülkemizde bu tür dışında Hemorrhois ravergieri (Kocabaş Yılanı), Natrix tessellata (Damalı Su Yılanı), Telescopus nigriceps (Siyah Başlı Kedi Gözlü Yılan), Spalerosophis diadema (Urfa Yılanı), Malpolon insignitus (Çukurbaşlı Yılan), Platyceps najadum (Ok Yılanı, İnce Yılan), Platyceps collaris (Toros Yılanı, Toros İnce Yılanı, Toros Ok Yılanı), Platyceps ventromaculatus (Benekli Yılan, Benekli İnce Yılan), Telescopus fallax (Kedi Gözlü Yılan) türleri de yarı zehirli türlerden olup, zehirleri sadece küçük canlılar üzerinde etkilidir. Yani ülkemizde kayıt altına alınmış 10 yarı zehirli tür yaşamaktadır.

     Bu tür ülkemizde ağırlıklı olarak Batı Anadolu, Orta Anadolu Bölgesi’nin batısı ve Güney Anadolu dolaylarında yaşam sürmektedir. Bu türün vücut boyu ortalama 150 cm (nadiren istisnai olarak biraz daha büyüklerine rastlanabilir.) kadar olabilmekle birlikte, türün baş kısmı bariz iri olup, vücuda göre bariz büyük ve belirgindir. Türün gözbebekleri yuvarlak olup, vücudu kaplayan pullar karinalı (çıkıntılı) olup gövde ortasında 23-25 sıralıdır. Türün sırtı sarımsı-gri, kahverengi tonlarında olup, sırtında sıralı olarak yuvarlak (sikke gibi) koyu renkli (kahverengi, siyaha yakın) lekeler taşır. Bu yüzden bu tür “Sikkeli Yılan” ismiyle anılır. Sırttaki yuvarlak lekeler bazen bitişik olabilir. Başın üst ve yan taraflarında koyu lekeler taşıyan tür, gövde yanlarında çift sıra leke taşır. Gövde yanlarındaki bu lekeler, vücut kuyruğa doğru inceldiği için incelerek birleşip çizgi halini alır. Ventral kısım (karın altı bölgesi) sarımsı beyaz renkte olup, siyahımsı koyu beneklidir.
      Bu tür habitat olarak seyrek bitkili taşlık bölgeleri öncelikli olarak tercih eder. Bunun yanında kırsal alanlarda müstakil evlerin tavan aralarını ve ev çevrelerini de yaşam alanı olarak tercih edebilir. Türün dişisi bir seferde ortalama 5-10 kadar yumurta bırakabilir. Bu tür ortalama 2000 metre rakıma kadar görülebilmektedir. Beslenme alışkanlığı genelde başta keler türleri olmak üzere küçük kemirgenler, küçük kuşlar, kertenkeleler gibi küçük canlılar üzerinde yoğunlaşır.
     Sıkıştırılmadığı ve kendini tehdit altında hissetmediği sürece ısırmaz. Fakat kendini tehdit altında hisseder veya sıkıştırılırsa çok hızlı şekilde ısıran, hızlı ve seri hareketli, ısırıcı bir türdür. Yarı zehirli olmasından dolayı insan için hayati risk oluşturmaz.

Küresel Yayılım: Türkiye, Kıbrıs, Yunanistan, Ermenistan, İran, Irak, İsrail, Mısır, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Lübnan, Suriye, Türkmenistan, Özbekistan bölgelerinden tür kaydı bulunmaktadır.