Elaphe sauromates (Sarı Yılan)

Elaphe sautomates (Sarı Yılan)

Elaphe sauromates

(Sarı Yılan)

Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Reptilia (Sürüngenler)
Takım: Squamata (Pullular)
Alt Takım: Serpentes (Yılanlar)
Familya: Colubridae (Kırbaç Yılanları)
Cins: Elaphe
Tür: sauromates
TÜRKİYE KAYDI: VAR

     Elaphe sauromates (Sarı Yılan) olarak bilinen bu tür "Colubridae" (Kırbaç Yılanları) familyasına dahil "ZEHİRSİZ" türlerden biridir. Coluber sauromates, Coluber xanthogaster, Coluber cereus, Coluber fulvus, Elaphe parreysi, Coluber thaeniothys, Tropidonotus sauromate, Elaphis sauromates, Coluber quatuorlineatus sauromates, Elaphe sauromates gibi sinonim tanımlarla da karşımıza çıkar.
      Bu tür ülkemizde ağırlıklı Kuzey ve Güney kıyı şeridi hariç yurt genelinde yaşam sürmektedir. Bu türün vücut boyu ortalama 180 cm aralığında olup çok istisnai olarak daha büyüklerine de rastlanabilir. (230 cm civarı boyda olan bireyler birkaç defa kayıt altına alınmıştır.). Göz bebekleri yuvarlak olan bu türün vücudunu kaplayan pullar vücut karinalı (çıkıntılı) yapıdadır. Sırt tarafı sarımsı veya gri tonlarında olup, siyah yahut çok koyu lekeler taşır. Sırt lekeleri genç evrelerde bariz şekilde belirginken, yetişkin evrelerde bu lekeler sırt zemin rengi ile kaynaşır. Sırt lekeleri (üstten bakıldığında sırt merkezi boyunca) tek veya çift sıralı olarak dizilebilir. Boynun her iki yanında bulunan siyah şerit gözlerin üstünden geçerek gözlerin önüne kadar devam eder. Ventral kısım (karın altı bölgesi) sarımsı beyaz tonda olup, siyah yahut koyu lekeler taşır. Ventral lekeler ileri yetişkinlik ve yaşlılık evrelerinde soluklaşır. Maksil (çene kemiği) kemiği boyunca kesintisiz ve eşit aralıklı, sık diş dizisine sahiptir. Baş boyna göre bariz şekilde daha geniş ve dorsal (üst kısım) pulları düz veya hafif karinalı yapıdadır.
      Sarı yılan cinsel olgunluğa 4-5 yılda erişebilen bir türdür.
      Bu tür habitat olarak genellikle seyrek ormanlık bölgeler, taşlık, çalılık gibi biyotopları tercih eder. Kırsal bölgelerde müstakil yer evleri çevrelerinde de görülebilir. Türün dişileri bir seferde 6-16 arası yumurta bırakabilir. Bu tür ortalama 2500 metre rakıma kadar görülebilmektedir. Beslenme alışkanlığı genelde başta küçük kemirgenler, kertenkele türleri, kuş ve kuş yavruları, küçük memeliler, kuş yumurtaları üzerinde yoğunlaşır. Ağaçlara tırmanabilen, tırmanıcı bir türdür. Tarla faresi vb. kemirgenleri de avladığı için çiftçi dostudur.
      Sıkıştırılmadığı veya kendini tehdit/tehlike altında hissetmediği sürece ısırmaz. Tehdit altında çok hızlı şekilde ısırabilen bir tür olup, dişleri çene kemiği boyunca çok sayıda ve sık aralıklı dizildiği için ısırığı etkili olup can yakabilir. Fakat zehirsiz bir tür olduğu için insan hayatı açısında tehlikeli değildir.

Küresel Yayılım: Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Yunanistan, Irak, İran, İsrail, Lübnan, Kazakistan, Moldova, Romanya, Rusya (Kuzey Kafkasya), Slovenya, Suriye, Türkmenistan, Ukrayna bölgelerinden tür kayıtları bulunmaktadır.