Elaphe dione (Aras Yılanı)

Elaphe dione (Aras Yılanı)

Elaphe dione

(Aras Yılanı)

Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Reptilia (Sürüngenler)
Takım: Squamata (Pullular)
Alt Takım: Serpentes (Yılanlar)
Familya: Colubridae (Kırbaç Yılanları)
Cins: Elaphe
Tür: dione
TÜRKİYE KAYDI: VAR

     Elaphe dione (Aras Yılanı) olarak bilinen bu tür "Colubridae" (Kırbaç Yılanları) familyasına dahil "ZEHİRSİZ" türlerden biridir. Bu tür Coluber dione, Coluber diana, Chironius dione, Coluber eremita, Coluber maeoticus, Coluber trabalis, Coelopeltis dione, Zamenis trabalis, Elaphis dione, Elaphe czerskii, Elaphe dione niger, Elaphe dione tenebrosa sinonim tanımlarıyla da karşımıza çıkar.
      Bu tür ülkemizin doğusunda Aras Vadisi’nde tek noktada uygun biyotop bulduğu yerlerde yayıldığı bilinmektedir. Bu tür en çok Van ve Hakkari illeri çevresinde yayılmış olup, ender görülen türlerdendir. Bu türün vücut boyu ortalama 100 cm aralığında olup çok istisnai olarak birkaç cm daha büyüklerine de rastlanabilir. Göz bebekleri yuvarlak olan bu türün vücudunu kaplayan pullar karinasız (çıkıntısız) yapıdadır. Baş gövdeye göre bariz şekilde biraz daha geniş yapılıdır. Sırt tarafı açık gri tonlarından kırmızımsı kahverengi tonlarına kadar değişkenlik gösterebilir. Sırt zemin rengi üzerine üç açık dört koyu boyuna bant bulunur. Bazı bireylerde sırttaki koyu lekeler enine bant da oluşturabilir. Baş üzerinde kırmızımsı kahverengi geniş leke bulunur. Karakteristik olarak, başın iki yanında gözleri de içine alacak şekilde boyun başlangıcına kadar uzanan koyu renkli bant bulunur. Ventral kısım (karın altı bölgesi) sırt zemin renginden daha açık tonlarda ve genellikle siyah veya esmer tonlarda noktalı(lekeli) yapıdadır.
      Bu tür habitat olarak genellikle az bitkili seyrek ormanlık bölgeler, taşlıklar, tarlalar, step bölgeler gibi biyotopları tercih eder. Taş altlarında gizlenir. Gündüzleri aktif olan bir türdür. Bu tür ortalama 2000 metre rakıma kadar görülebilmektedir. Beslenme alışkanlığı genelde avlayabildiği küçük kemiriciler, kertenkele türleri, kuş ve yumurtaları, balık, kurbağa benzeri canlılar üzerinde yoğunlaşır. Türün dişisi yavrularını ince bir zar içerisinde doğurur ve yavrular kısa süre içerisinde bu ince zarı yırtarak serbest kalarak yaşamlarına başlarlar.
     Çok saldırgan olmayan bir tür olup genellikle ısırmasa da aşırı şekilde sıkıştırılırsa veya kendini ciddi tehdit/tehlike altında hissederse, sadece kendisini koruma amaçlı ısırabilir. Zehirsiz bir tür olduğu için insan hayatı açısında tehlikeli değildir.

Küresel Yayılım: Türkiye, Azerbaycan, Gürsitan, İran, Kazakistan,Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Ukrayna, Ermenistan, Afganistan, Kuzey Çin, Kore bölgelerinde oluşturulmuş tür kayıtları bulunmaktadır. Türün Türkiye'de Aras vadisinde tek noktada yayıldığı bilinmekle birlikte, az rastlanabilen nadir türlerdendir.