Eirenis thospitis (Van Uysal Yılanı)

Eirenis thospitis (Van Uysal Yılanı, Hakkari Yılanı)

Eirenis thospitis

(Van Uysal Yılanı, Hakkari Yılanı)

Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Reptilia (Sürüngenler)
Takım: Squamata (Pullular)
Alt Takım: Serpentes (Yılanlar)
Familya: Colubridae (Kırbaç Yılanları)
Cins: Eirenis
Tür: thospitis
TÜRKİYE KAYDI: VAR

     Eirenis thospitis (Van Uysal Yılanı, Hakkari Yılanı) olarak bilinen bu tür "Colubridae" (Kırbaç Yılanları) familyasına dahil "ZEHİRSİZ" türlerden biridir. Bu tür Eirenis punctatolineatus punctatolineatus, Eirenis (Pediophis) thospitis sinonim tanımlarıyla da karşımıza çıkar.
     Bu tür ülkemizde Doğu Anadolu bölgemizde uygun biyotop bulduğu yerlerde yayılmıştır. Bu tür en çok Van ve Hakkari illeri çevresinde yayılmış olup, ender görülen türlerdendir. Bu türün vücut boyu ortalama 50-55 cm aralığında olup çok istisnai olarak birkaç cm daha büyüklerine de rastlanabilir. Göz bebekleri yuvarlak olan bu türün vücudunu kaplayan pullar karinasız (çıkıntısız) yapıdadır. Sırt tarafı zeytin grisi renk tonlarında olup, baş üstü median hattında çizgi şeklinde koyu lekelenmeler olabilirken, vücudun ilk yarıya kadarki bölümünde ve boyunda boyuna sıralı kesikli lekelenmeler de olabilir. Türün karakteristik özelliği olarak sırt pullarının kenarları koyu olup vücut gerisine doğru açık çizgilenmeler oluşturur. Baş vücuda göre koyu renktedir. Ayrıca labial (dudak) plaklarının bariz şekilde koyudur. Genel olarak bazı genç bireylerde vücudun yarıdan yukarısı (başa doğru) siyah lekeli, olabilirken, erginlerde baş ve vücut çoğunlukla lekesizdir. Ensede tek collar (kolye) bant yerine, üç çift kısa uzunlamasına çizgi bulunur. Ventral kısım (karın altı bölgesi) sarımsı beyaz renk tonlarında veya krem rengi tonlarında olup lekesizdir.
      Bu tür habitat olarak genellikle az bitkili taşlık bölgeler, kayalıklar, vadi yamaçları, taşlık yamaçlar, açık yamaçlar gibi biyotopları tercih eder. Taş altlarında gizlenir. Geceleri taş altları veya böcek yuvalarını mesken olarak kullanırlar. Aktivasyon zamanı Mayıs ayından itibaren Ekim ayına kadarki dönemdir. Bu tür ortalama 1800-2000 metre rakıma kadar görülebilmektedir. Beslenme alışkanlığı genelde avlayabildiği küçük böcek, örümcek türleri, solucan ve benzeri canlılar üzerinde yoğunlaşır. Ovipar (yumurta ile çoğalan) tür olup, türün biyolojisi hakkında çok detaylı bilgi bulunmamaktadır.
     Uysal yılan türlerinden olduğu için uysal karakterli, kolay kolay ısırmayan bir türdür. Aşırı şekilde sıkıştırılmadığı veya kendini ciddi tehdit/tehlike altında hissetmediği sürece ısırmaz. Zehirsiz bir tür olduğu için insan hayatı açısında tehlikeli değildir.

Küresel Yayılım: Türkiye'nin Van Gölü dolaylarından bilinen bir tür olup, endemik bir türdür. Türkiye'de ağırlıklı olarak Van Gölü dolaylarında (özellikle gölün kuzey bölgeleri) kayıt altına alınmıştır. Türkiye kayıtları dışında dünyanın başka bir bölgesinden oluşturulmuş tür kaydı henüz bulunmamaktadır.