Eirenis lineomaculatus (Pelerinli Yılan)

Eirenis lineomaculatus (Bodur, Cüce, Pelerinli Yılan)

Eirenis lineomaculatus

(Bodur, Cüce, Pelerinli Yılan)

Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Reptilia (Sürüngenler)
Takım: Squamata (Pullular)
Alt Takım: Serpentes (Yılanlar)
Familya: Colubridae (Kırbaç Yılanları)
Cins: Eirenis
Tür: lineomaculatus
TÜRKİYE KAYDI: VAR

     Eirenis lineomaculatus (Bodur, Cüce, Pelerinli Yılan) olarak bilinen bu tür "Colubridae" (Kırbaç Yılanları) familyasına dahil "ZEHİRSİZ" türlerden biridir. Eirenis lineomaculata, Eirenis (Pediophis) lineomaculatus gibi sinonim tanımlarla da karşımıza çıkar.
     Bu tür ülkemizde Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde yaşam sürmektedir. Bu türün vücut boyu ortalama 35 cm aralığında olup çok istisnai olarak birkaç cm daha büyüklerine de rastlanabilir. Göz bebekleri yuvarlak olan bu türün vücudunu kaplayan pullar karinasız (çıkıntısız) yapıdadır. Vücut oldukça kalın yapılıdır. Sırt tarafı sarımsı açık kahverengi tonlarında olup , sırtta zemin rengi üzerinde küçük koyu lekeler taşır. Sırtta bulunan bu koyu lekeler vücut yanlarında bulunan lekelerden daha büyüktür. Ense bölgesindeki yekpare büyük lekenin iki ucu boyun altında birleşir. Yani boyun bölgesinde koyu renkli bant bulunur diyebiliriz. Aynı zamanda göz altlarında da bariz esmer lekeler taşır. Ventral kısım (karın altı bölgesi) sarımsı beyaz renkte olup, genellikle küçük kahverengi lekeler taşır.
     Ender rastlanabilen bu tür habitat olarak genellikle az bitkili taşlık bölgeler, kayalıklar, taşlık yamaçlar gibi biyotopları tercih eder. IUCN kriterlerine göre LC (Least Concern) statüsündedir. Yani çok nadir rastlanan, kırmızı listeye dahil olacak bir tür olup, popülasyonu ile ilgili net veri elde edilemeyip, dikkatle korunması gereken bir türdür. Bu tür ortalama 1350 metre rakıma kadar görülebilmektedir. (Şu ana kadar 400-1350 m arasında rastlanarak kayıtlar oluşturulmuştur.). Beslenme alışkanlığı genelde küçük kertenkeleler, avlayabildiği küçük böcekler ve canlılar üzerinde yoğunlaşır. Türün aktivasyon zamanı Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ayları arasındadır.
     Uysal karakterli bu türün ısırdığına rastlanmamıştır. Aşırı şekilde sıkıştırılmadığı veya kendini ciddi tehdit/tehlike altında hissetmediği sürece ısırmaz. Zehirsiz bir tür olduğu için insan hayatı açısından tehlikeli değildir.

Küresel Yayılım: Türkiye, Suriye, Ürdün, Lübnan, İsrail bölgelerinden tür kayıtları bulunmaktadır. Bu bölgeler dışında dünyanın başka herhangi bir bölgesinden henüz tür kaydı bulunmamaktadır.