Eirenis aurolineatus (Bolkar Yılanı)

Eirenis aurolineatus (Bolkar Yılanı)

Eirenis aurolineatus

(Bolkar Yılanı)

Şube:  Chordata (Kordalılar)
Sınıf:   Reptilia (Sürüngenler)
Takım:  Squamata (Pullular)
Alt Takım:  Serpentes (Yılanlar)
Familya:  Colubridae (Kırbaç Yılanları)
Cins:  Eirenis
Tür:  aurolineatus
TÜRKİYE KAYDI:  VAR

      Eirenis aurolineatus (Bolkar Yılanı) olarak bilinen bu tür "Colubridae" (Kırbaç Yılanları) familyasına dahil "ZEHİRSİZ" türlerden biridir. Bu tür Contia collaris var. aurolineata, Eirenis (Eirenis) aurolineatus gibi sinonim tanımlarla da karşımıza çıkar.
     Bu tür ülkemizde Doğu Akdeniz bölgemizde yaşam süren endemik yılan türlerimizdendir. Bu endemik türümüz Mersin-Adana arasında yayılış gösterir. Türün tip lokalitesi Bolkar dağları olup, Pozantı (Adana)'dan Tarsus (Mersin) istikametinde yaklaşık 75 km boyunca dağılış göstermektedir. Bu türün vücut boyu ortalama 50 cm aralığında olup çok istisnai olarak birkaç cm daha büyüklerine de rastlanabilir. Göz bebekleri yuvarlak olan bu türün vücudunu kaplayan pullar karinasız (çıkıntısız) yapıdadır. Ense bandı hilal şeklinde olup, ense bandı arkası irice oval lekelidir. Eirenis modestus, Eirenis barani gibi simpatrik türler ile çok karıştırılan bu tür baş ve boyun bölgesinde taşıdığı bantlarda siliklik veya gölgeli görüntü olmayıp netlik taşıması ile net şekilde sonlanması, parietal (baş üstü yanı) bandın parietal plaklar içinde kalması ile düz temporal (şakak bölgesi) sınırlarla sonlanması gibi karakteristik özelliklerle diğerlerinden ayrılabilir. Sırt tarafı ve vücudun enseden sonraki tüm geri kalan tarafı lekesiz sarımsı renktedir. Ventral kısım (karın altı bölgesi) lekesiz sarımsı beyaz renk tonlarındadır.
     Bu tür habitat olarak genellikle az bitkili taşlık bölgeler, kayalıklar, orman içi, orman açıklıkları, taşlık yamaçlar gibi biyotopları tercih eder. Taş altlarında gizlenir. Aktivasyon zamanı Mart sonundan itibaren Ekim ayına kadarki dönemdir. Günün her saatinde görülebilen bir tür olan Bolkar yılanı geceleri taş altları, böcek yuvaları gibi yerlerde gizlenir. Bu tür ortalama 200-1300 metre rakıma kadar görülebilmektedir. (Şu ana kadar 200-1300 m arasında rastlanarak kayıtlar oluşturulmuştur.). Beslenme alışkanlığı genelde avlayabildiği küçük böcek, örümcek türleri, solucan ve benzeri canlılar üzerinde yoğunlaşır. Biyolojisi hakkında fazla bir bilgi yoktur.
     Uysal karakterli bu tür kolay kolay ısırmaz ve nazik hareketler sergiler. Aşırı şekilde sıkıştırılmadığı veya kendini ciddi tehdit/tehlike altında hissetmediği sürece ısırmaz. Zehirsiz bir tür olduğu için insan hayatı açısından tehlikeli değildir.

Küresel Yayılım: Türkiye'nin Bolkar Dağları dolaylarından endemik bir türdür. Özellikle Adana, Mersin bölgelerinden tür kayıtları bulunmaktadır. Türkiye'deki kayıtlar dışında dünyanın diğer bölgelerinden henüz tür kaydı bulunmamaktadır.