Dolichophis schmidti (Kırmızı Yılan)

Dolichophis schmidti (Kırmızı Yılan)

Dolichophis schmidti

(Kırmızı Yılan)

Şube:  Chordata (Kordalılar)
Sınıf:   Reptilia (Sürüngenler)
Takım:  Squamata (Pullular)
Alt Takım:  Serpentes (Yılanlar)
Familya:  Colubridae (Kırbaç Yılanları)
Cins:  Dolichophis
Tür:  schmidti
TÜRKİYE KAYDI:  VAR

      Dolichophis schmidti (Kırmızı Yılan) olarak bilinen bu tür "Colubridae" (Kırbaç Yılanları) familyasına dahil "ZEHİRSİZ" türlerden biridir. Coluber schmidti, Coluber jugularis schmidti, Hierophis schmidti, Coluber (s.l.) schmidti gibi sinonim tanımlarla da karşımıza çıkar.
     Bu tür ülkemizde ağırlıklı İç Anadaolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde yaşam sürmektedir. Bu türün vücut boyu ortalama 160 cm aralığında olup çok istisnai olarak daha büyüklerine de rastlanabilir. Göz bebekleri yuvarlak olan bu türün vücudunu kaplayan pullar karinasız (çıkıntısız) yapıdadır. Bariz şekilde ince boyunlu bir türdür. Sırt tarafı parlak kırmızı tonlarda ve lekesizdir. Türün genç bireylerinde sırt rengi gri-kahverengi tonlarında olup, sıralı şekilde siyah lekeler taşır. Sırt pullarının açık renkli, yan tarafları koyu renkli olup, dıştaki yan kenarları ise beyaza kaçar sarımtırak renkte çizgilidir. (Bu çizgi bazı bireylerde siyah veya koyu tonlu olabilmektedir.). Ventral kısım (karın altı bölgesi) genç bireylerde sarımsı beyaz tonda olup, yetişkin bireylerde açık kırmızıdır. Yetişkin bireylerin çene (baş altı) altı sarımsı beyaz tonlarda renge sahiptir.
     Bu tür habitat olarak genellikle yamaçlar, tarlalar, taşlık veya çalılık su kaynağı yakınları, bağ/bahçe araları gibi biyotopları tercih eder. Bunun yanında mezarlıklarda da görülebilen bir türdür. Kırsal bölgelerde müstakil yer evleri çevrelerinde de görülebilir. Türün dişileri bir seferde 7-11 arası yumurta bırakabilir. Bu tür ortalama 2000 metre rakıma kadar görülebilmektedir. Beslenme alışkanlığı genelde başta küçük kemirgenler, kertenkele türleri, kuş ve kuş yavruları, küçük memeliler ve bazen küçük yılan türleri üzerinde yoğunlaşır. Tarla faresi vb. kemirgenleri de avladığı için çiftçi dostudur.
     Sıkıştırılmadığı veya kendini tehdit/tehlike altında hissetmediği sürece ısırmaz. Tehdit altında çok hızlı şekilde ısırabilen bir tür olup, hızlı hareket edebilen bir yılandır. Fakat zehirsiz bir tür olduğu için insan hayatı açısından tehlikeli değildir.

Küresel Yayılım: Türkiye, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Rusya, İran, Ürdün, Suriye, Türkmenistan bölgelerinden tür kaydı bulunmaktadır.