Dolichophis caspius (Hazer Yılanı)

Dolichophis caspius (Hazer Yılanı, Böz Yörük)

Dolichophis caspius (Hazer Yılanı, Böz Yörük) juvenili

Dolichophis caspius

(Hazer Yılanı, Boz Yörük)

Şube:  Chordata (Kordalılar)
Sınıf:   Reptilia (Sürüngenler)
Takım:  Squamata (Pullular)
Alt Takım:  Serpentes (Yılanlar)
Familya:  Colubridae (Kırbaç Yılanları)
Cins:  Dolichophis
Tür:  caspius
TÜRKİYE KAYDI:  VAR

      Dolichophis caspius (Hazer Yılanı, Bozyörük) olarak bilinen bu tür "Colubridae" (Kırbaç Yılanları) familyasına dahil "ZEHİRSİZ" türlerden biridir. Coluber caspius, Coluber acontistes, Coluber thermalis, Coluber jugularis caspius, Hierophis caspius gibi sinonim tanımları ile de karşımıza çıkar.
     Bu tür ülkemizde ağırlıkta Trakya, Marmara, Ege, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz, Batı ve Orta Akdeniz olmak üzere tüm yurtta görülebilmektedir. Bu türün vücut boyu ortalama 180 cm (istisnai olarak biraz daha büyüklerine rastlanabilir.) kadar olabilmekle birlikte, türün baş kısmı bariz ince bir boyun ile gövdeye bağlanır. Türün gözbebekleri yuvarlak olup, vücudu kaplayan pullar düz (karinasız), pullar üzerinde baştan kuyruğa doğru yönde (apikal) iki delik taşır. Sırt pigmenti gri-kahverengi tonlarında olup ve bazen üzerinde yer yer koyu lekeler taşımaktadır. Vücutta bulunan koyu lekeler yetişkin bireylerde net şekilde belirginken, yarı yetişkin veya genç bireylerde net şekilde belli değildir. Türün pullarının merkeze yakın kısımları dış kenarlarına nazaran daha açık renklidir. Türün ventral bölgesi (karın altı bölgesi) lekesiz sarı-beyaz, açık sarı renkte olup, ventral bölge kuyruğa doğru incelirken koyu lekeler taşıyabilir.
     Bu tür hızlı ve hareketli bir yılan olup, kendisini stres, tehdit altında hissettiği anda çabuk ısıran ve hareketli bir yılandır. Fakat tamamen ZEHİRSİZ bir tür olup, insan hayatı açısından tehdit oluşturmayan bir türdür.
     Bu tür habitat olarak yamaçlık yerler, tarlalar, taşlık dere kenarları, çayırlar, bağ-bahçeler vb. yerlerde yaşarlar. Çok fazla birçok yerde karşımıza çıkabilecek bir tür olup mezarlıklarda bile görülebilecek bir türdür. Yüksek ağaçlara tırmanabilme özelliğine sahip altetik yılanlardandır. Mesken olarak genellikle uygun taş/kaya altlarını, kemirgen yuvalarını kullanırlar.
     Bu türün dişileri bir seferde ortalama 7-11 arası yumurta bırakabilir. Ortalama olarak 2000 metre rakıma kadar yayılım gösterebilen bir türdür. Beslenme alışkanlığı olarak küçük kemirgenler, küçük memeliler, kendi boyutlarına göre kuşlar, kuş yavruları, kertenkeleler ve bazen kendilerinden küçük boyutlu yılan türlerini besin kaynağı olarak tüketirler. Tarım zararlısı olarak bilinen kemirgenleri ve diğer türleri de tükettikleri için doğadaki yerleri ve görevleri dışında, tarımcılara dost olabilecek şekilde, tarım faydalısı türlerden birisidir.

Küresel Yayılım:  Türkiye, Gürcistan, Güney Macaristan, Moldova, Doğu Romanya, Güney Ukrayna, Güneybatı Rusya, Batı Kazakistan, Güney Balkanlar, Sırbistan, Karadağ, Makedonya, Arnavutluk, Hırvatistan, Yunanistan (Aynı zamanda birçok Yunan Adası), Bulgaristan bölgelerinden tür kayıtları bulunmaktadır.