Coronella austriaca (Avusturya Yılanı)

Coronella austriaca (Avusturya Yılanı)

Coronella austriaca

(Avusturya Yılanı)

Şube:  Chordata (Kordalılar)
Sınıf:   Reptilia (Sürüngenler)
Takım:  Squamata (Pullular)
Alt Takım:  Serpentes (Yılanlar)
Familya:  Colubridae (Kırbaç Yılanları)
Cins:  Coronella
Tür:  austriaca
TÜRKİYE KAYDI:  VAR

     Coronella austriaca (Avusturya Yılanı) olarak bilinen bu tür "Colubridae" (Kırbaç Yılanları) familyasına dahil "ZEHİRSİZ" türlerden biridir. Coluber austriacus, Coluber levis, Coluber versicolor, Coluber coronella, Coluber ferrugineus, Natrix coronella, Coluber oculus cati, Coluber laevis, Coluber tetragonus, Coluber thuringicus, Coluber alpinus, Coluber cupreus, Coluber ponticus, Coluber dumfrisiensis, Coluber gallicus, Coluber caucasius, Zacholus austriacus, Coluber nebulosus, Coluber paedera, Coronella austriaca fitzingeri, Zacholus laevis, Tropidonotus austriacus, Tropidonotus thuringiacus, Simotes semicinctus, Coronella vernalis, Coronella austriaca, Coronella austriaca acutirostris, Coronella austriaca var. marginata, Coronella austriaca var. pallida, Coronella laevis var. leopardina, Coronella austriaca var. fasciata, Coronella austriaca var. immaculata, Coronella austriaca var. sparsa, Coronella austriaca var. taeniata, Coronella austriaca var. concolor, Coronella austriaca var. lateralis, Coronella austriaca var. quadritaeniata, Coronella austriaca s. laevis, Coronella austriaca var. scalaris, Coronella austriaca var. quadrilineata, Coronella austriaca var. veithi, Oligodon semicinctus gibi sinonim tanımlarla da karşımıza çıkar.
     Bu tür ülkemizde ağırlıklı Batı Karadeniz, Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz bölgelerimiz başta olmak üzere Trakya, Marmara, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerimizde yaşam sürmektedir. Bu türün vücut boyu ortalama 75 cm aralığında olup çok istisnai olarak daha büyüklerine de rastlanabilir. Göz bebekleri yuvarlak olan bu türün vücudunu kaplayan pullar karinasız (çıkıntısız) yapıdadır. Sırt tarafı sarımsı kahverengi tonları, kırmızıya yakın renkler veya kızıl kahverengi tonlarında olabilirken, sırtta zemin rengi üzerinde küçük küçük seyrek olarak belirginliği az lekeler taşır. Burun deliklerinden başlayarak boyun bölgesine kadar devam eden koyu temporal bant bariz şekilde görülebilir yapıdadır. Baş üstünde de siyahımsı lekeler taşır. Ventral kısım (karın altı bölgesi) gri yoğunlukta olmak üzere, kahverengi veya kırmızı tonlarında olabilirken , karnın ana rengi üzerinde koyu lekeler ve noktalar bulunur.
     Hareketleri gayet yavaş olan bu tür Ovovivipar bir türdür. ( Ovovivipar: Yumurtaları vücut içerisinde gelişen hayvanlar olup, yumurtalar dişinin oviduct veya uterusuna yerleşir. Embriyo gelişimini burada tamamlar ve gelişim tamamlandıktan sonra yumurta burada açılır ve yavru annenin karın boşluğuna düşüp sonrasında da annenin vücudunu terk eder. Embriyo gelişimi boyunca yumurta içindeki besinden faydalanarak gelişimini sürdürür. ( Bazı sürüngenler ve balıklar)).
     Bu tür habitat olarak genellikle çayırlar, orman kenarlarındaki taşlıklar, kumluk ve çalılıklar, orman içleri, orman açıklıkları, su kenarları gibi biyotopları tercih eder. Canlı doğuran (Ovovivipar) bu türün dişileri bir seferde 4-13 arası yavru doğurabilir. Bu tür ortalama 2350 metre rakıma kadar görülebilmektedir. Beslenme alışkanlığı genelde başta ve en çok kertenkele türleri olmak üzere, küçük kemirgenler, küçük kuş ve kuş yavruları, yakalayabildikleri küçük memeliler üzerinde yoğunlaşır. Avlayabilecekleri boyutlardaki yılanları da besin olarak tercih ederler. Zorda kaldığında veya sıkıştırıldığında suya girebilir. Türün aktivasyon zamanı Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ayları arasındadır.
     Hareketleri çok yavaş olup, uysal karakterli bu türün ısırdığı neredeyse görülmemektedir. Aşırı şekilde sıkıştırılmadığı veya kendini ciddi tehdit/tehlike altında hissetmediği sürece ısırmaz. Zehirsiz bir tür olduğu için insan hayatı açısından tehlikeli değildir.

Küresel Yayılım: Batı Avrupa, Kuzey Avrupa, Orta Avrupa, Ortadoğu, Ön Asya, Doğu Avrupa, Baltık Bölgesi, Kafkasya genellemesi beraberinde, Güney İskandinavya, Türkiye, Kuzey İran, Kazakistan, İngiltere, İtalyan adalarından Elba ve Sicilya, İspanya (Sierra Nevada), Arnavutluk, Ermenistan, Avusturya; Azerbaycan, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, İran, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Makedonya, Sırbistan, Moldova, Karadağ, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Slovakya, Slovenya, İsveç, İsviçre, Ukrayna bölgelerinden tür kaydı bulunmaktadır.