Kol saatinizi ve güneşin konumunu kullanarak yönünüzü tespit edebilirsiniz. Bu yöntem genel olarak güneşin saate göre bulunduğu konumunu temel alan bir uygulamadır. Fakat bu uygulama kuzey ve güney yarım kürelerde farklı sistematikte uygulanmaktadır. Aşağıdaki anlatımları soldaki görsel üzerinden inceleyerek değerlendiriniz;
Kuzey Yarım Kürede
Saatinizin akrebini güneşi gösterecek şekilde konumlandırın veya Şekil 1' deki gibi yere 20-30 cm lik bir çubuk dikin ve saatinizin akrebini bu çubuğun gölgesi ile çakıştırın. Bu konumda saatinizin akrebi ile saat 12 noktasının arasındaki açıyı tam ortadan düz bir kesit ile iki eşit parçaya böldüğümüzde, bu kesit çizgisinin güneşe bakan kısmı “Güney”, tam tersi istikameti de “Kuzey” yönünü gösterir. Ülkemiz Türkiye de kuzey yarım kürede yer almaktadır. Kolunuzdaki saat dijital saat ise, aynı işlemi herhangi bir malzeme üzerine, hatta toprağa parmağınız ile analog saat çizerek, saat kaçı gösteriyor ise akrebi o noktada çizip,bu çizim üzerinden de aynı işlemi uygulayabilirsiniz.
Güney Yarım Kürede
Şekil 1 deki gibi ve “Kuzey Yarım Küre” de yapılan uygulamanın aynısını güney yarım kürede de uygulayın. Fakat güney yarım kürede güneş yönü ile saatimizin akrebini değil de saat 12 noktasını kesiştiriyoruz. Bu konumda saat 12 noktası ile akrep arasında oluşan açıyı dik bir kesit ile tam ortadan iki eşit parçaya bölüyoruz. (Şekil 2). Bu çizginin güneş tarafını gösteren yön “Kuzey” yönünü, tam tersi istikameti gösteren yön ise “GÜNEY” yönünü verir.