Bu ateş yakma metodu güneş ışınlarını odaklama (mercekleme) sistemine dayalı bir uygulamadır. Öncelikle doğada çevrenizden temin edeceğiniz kuru bitki pamukçukları, kuru bitki lifleri, tiftiklendirdiğiniz kuru otlar, kuru yapraklar, kuş tüyü, çıra tozu, çıra yongası, kuru ağaç kabuğu, kuru liken, kuru kaya yosunu gibi hızlı köz tutucu, hızlı tutuşabilir ve yüksek yanıcılık özelliği olan alternatif materyalleri yumak haline getirerek bir kuş yuvası (kav yumağı) oluşturmalısınız. Ateşyelici olarak kullanacağınız etken ise güneş ışınları olacaktır. Atmosferin katmanları, bulutlar ve son olarak yeryüzündeki atmosfer yapısının içeriği ile filtrelenen güneş ışınlarının birçok farklı etkisi indirgenmiş olduğu gibi, yakıcı etkisi de indirgenmiştir. Bu metot dahilinde faydalanacağımız yöntem; güneş ışınlarını odaklama (mercekleme) yolu ile olabildiğince tek noktada toplayarak, çok küçük yüz ölçümlü noktasal bir alanda yoğunluğu artırılan güneş ışınlarının ısı enerjisini optimuma çıkararak, bu ısının ışınların odaklandığı en küçük noktayı yakmasıyla başlayan tepkimenin önce közü, sonra da ateşi meydana getirmesi durumudur.
Elinizdeki imkanlar ve ekipmanlar çerçevesinde güneş ışınlarını odaklayabilmek (mercekleme) için kullanabileceğiniz bir mercek sistemine ihtiyacınız olduğu için, büyüteç, gözlük, fotoğraf makinası lensi, dürbün lensi ve benzeri herhangi bir alternatif mercekten (özellikle ince kenarlı mercekler) yararlanabileceğiniz gibi, aynı zamanda mercekleme yapabileceğiniz materyallerden faydalanarak (cam/plastik şişe veya prezervatif içine koyulan yeterli miktarda suyun, idrarın veya genel olarak berrak sıvının mercekleme özelliğinin kullanılması ve benzeri yöntemler) hazırlayabileceğiniz her türlü mercekleme sistemini kullanabilirsiniz. Bahsettiğimiz mercek türlerinden birini veya yapacağınız herhangi bir mercekleme sistemini kullanarak, bulunduğunuz bölgede güneş ışınlarının direkt vurduğu bir açıklıkta güneş ışınlarını odaklayarak daha önce hazırladığınız kuş yuvası (kav yumağı) merkezine güneş ışınlarını noktasal olarak düşürün. Odakladığınız güneş ışınlarını merceği (genel anlamda odaklayıcıyı) ileri-geri hareketleri ile yönlendirerek, güneş ışınlarını olabildiğince noktasal ve çok küçük bir noktada toplamaya gayret gösterin. Noktasal olarak topladığınız güneş ışınlarını ortalama 5-10 saniye (açık havada, güneşin dik olduğu saatlerde ve özellikle ince kenar mercek kullanıldığı var sayılarak) kadar kav yumağınızın üstünde sabit bir noktada tuttuğunuz zaman duman çıkmaya başladığını ve birkaç saniye içinde de köz oluştuğunu görebilirsiniz. (Güneş ışınlarını tek noktada tutma ve közü elde etme süreniz, güneş ışınlarının açısı, havanın kapalı olup olmaması, kullandığınız merceğin türü ve toplayıcılık özelliği gibi faktörlere göre artıp azalabilir.). Odaklama yöntemi ile kav yumağınız üzerinde oluşturduğunuz közü uzun keskin üflemelerle veya kav yumağını bir elinizle hafif hafif sağa-sola sallamak şartıyla, közün yanmayı başlattığı bölgedeki oksijen sirkülasyonunu artırarak yanmayı tetikleyip alevi kısa süre içerisinde elde edebilirsiniz.
Not: Mercekleme yöntemi ile odakladığınız güneş ışınlarını aynı zamanda yansıtıcı yüzeyler kullanarak da odaklamanız mümkün olup, her ne kadar mercek sistemindeki kadar hızlı köz oluşturamasanız da biraz daha fazla zaman harcayarak köz elde edebilirsiniz. Örneğin; araç farları, ampullü el fenerleri gibi aydınlatma sistemlerinin dahilinde bulunan içbükey yansıtıcı yüzey (ampulün etrafındaki içbükey ayna), alüminyum meşrubat kutularının taba kısmındaki içbükey alan vb. alternatifler ile güneş ışınlarını yeteri kadar odaklamayı başarabilirseniz rahatlıkla köz oluşturarak ateş yakabilirsiniz.
(Dipnot içeriğinde ve ana anlatımda bahsedilen mercek, içbükey yansıtıcı vb. materyaller doğada direkt elde edilebilecek alternatifler olmadığı için, bu metot genel olarak bushcraft branşı (doğada hayatı idame disiplini) dahilinde değil de, survival branşı (hayatı idame disiplini) dahilinde ele alınan bir alternatiftir.)