Akü, pil, telefon bataryası, kıl bulaşık teli (çelik yünü) vb. malzemeleri doğadan temin edemesek de, herhangi bir mahsur kalma durumunda (vasıta ile yolda kalmak, araç kazası, araçla doğada mahsur kalma vb.) yanımızda bu malzemelerden biri veya birkaçı var ise ihtiyaç durumunda ateş yakılabilir. Motorlu araç aküsünün +/- kutupları üzerinden kablo çekilir, toplanan kuru yanıcı kav malzemesi üzerinde +/- kutup kabloları birbirine temas ettirilir. Oluşan kıvılcım yanıcı kav malzemesinin üzerine düşürülür ve ateş elde edilir. (Ters kutup uçlarını birbirine temas ettirirken ellerinizin veya vücudunuzun herhangi bir bölümünün kontak noktasına temas etmemesine dikkat etmelisiniz ki, oluşan akım ve ısı ile cilt yanığı riskine karşı korunun.)
Bunun dışında ikinci bir alternatif de yanınızda akü dışında pil, telefon bataryası gibi malzemeler var ise, bunların +/- kutuplarını ince bakır tel (yüksek direnç oluşması için) gibi ince bir iletken yardımıyla birbirine temas ettirerek (9 voltluk pillerde iletken köprüsü yapmaya gerek kalmadan direkt çelik yününe her iki ucu aynı anda temas ettirebilirsiniz), temas ucunu kıl bulaşık teline (çelik yünü) temas ettirirseniz farklı kutupların oluşturduğu dirençle birlikte ısı enerjisi meydana gelip, hem bu ısı ile hem de çelik yününün ince kıl gibi iletken metal lifleri arasında oluşan gelirim direnci ile birlikte çelik yünü kızarak kor haline gelecektir. Kor haline gelmiş çelik yününü de hızlı köz tutucu malzemelere temas ettirerek bekletirseniz, ortaya çıkan ısı ile köz oluşacak ve bu köz ile ateşinizi tetikleyecek ilk alevi elde edebilirsiniz. (Aynı zamanda ince bakır tel vb. yüksek direnç gösterebilecek bir iletken yardımı ile iki farklı pil kutbunu birbirine bağlayarak telin orta noktasında meydana gelen ısı birkaç saniye içinde kor halini alacaktır. Bu kor haline gelen yüksek ısılı telin uç kısmını pamuk vb. hızlı köz tutan ve alevlenen yanıcı materyallere temas ettirirseniz çok hızlı şekilde ateş elde edebilirsiniz.) Bu tarz tekniklerde elektrik akımının (kısa devre ile) ortaya çıkardığı ısı enerjisinden yararlanılır. Yanıcı madde bu ısı yardımı ile ateşlenmiş olur.
Unutulmaması gereken çok önemli bir konu da; pil, telefon bataryası, akü vb. malzemeler kimyasal içerikli olduğu için doğaya zararlıdır. Bu ürünleri doğada bırakmamaya özen gösterin.
(Pil, telefon bataryası, akü vb. malzemeler doğada direkt elde edilebilecek alternatifler olmadığı için, bu metodlar genel olarak bushcraft branşı (doğada hayatı idame disiplini) dahilinde değil de, survival branşı (hayatı idame disiplini) dahilinde ele alınan bir alternatiftir.)